fredag 31. august 2012

Peter Korns Trädgård - Odling på växternas villkor


Mange fine bilder
Peter Korns Trädgård
Odling på växternas villkår 

I forbindelse med årets store hagebegivenhet, nemlig Hageforum-treffet på Hamar, var jeg så heldig å få kjøpe den flotte boken om Peter Korns Trädgård. Det er en flott bok som handler om hvordan man kan lage de beste vilkår for alle slags typer planter i sin egen hage. Den er rikt illustrert med mange flotte fargebilder, og viser først og fremst planter som trives i jord med stor andel av stein, grus og sand. Jeg gleder meg til å komme ordentlig i gang med den, for jeg trenger å sette meg bedre inn i hvordan jeg skal få mine iriser, fritillariaer, lewisiaer, saxifragaer, små primulaer og andre planter som liker god drenering til å trives enda bedre i hagen min.


søndag 19. august 2012

Mine flotte bregner

Når jeg forteller folk at jeg samler på bregner så ser de rart på meg. Bregner ......????? Hææææ!!!! Men, jeg er virkelig glad i bregner, og det begynner å bli ganske mange av dem i hagen min. De største har vært her siden jeg kjøpte tomten for mange år siden, men en del har jeg kjøpt også, og det blir nok flere av dem etter hvert. De største er som skulpturer i hagen, og passer flott sammen med hosta. Se f.eks. på bildet nedenfor.

Bregner og hosta

Noen av bregnene har fine, rødlige og beige toner og er som små smykker i bedet. Athyrium er blant de bregnene som har flotte fargenyanser.
Athyrium niponicum Pictum
Athyrium niponicum Metallicum

Athyrium Ursulas Red









Her er tre andre flotte bregner. Den ene har noen snodige korketrekkere.

Athyrium filix-femina Frizelliae

Dryopteris filix-mas rispa Cristata
Dryopteris filix-mas Linearis Polydactyla

De holder seg friske og grønne helse sesongen så sant det ikke blir for tørt eller for sterk sol.











lørdag 11. august 2012

Geranium i hagen

Jeg har mange flotte geraniumer i hagen min. Blant favorittene mine er nok de med mørke blader, f.eks. G. pratense Midnight Blue, G. pr. Midnight Clouds, G. pr. Black Beauty og G. pr. Midnight Riter. Jeg liker også veldig godt G. nodosum med sine fine, blanke blader. Nå for tiden går jeg rundt å samler frø fra dem. De som absolutt har produsert mest frø hittil i år er G. pratense Splish Splash og G. nodosum Whiteleaf. Her ser dere bilder av noen av geraniumene mine.

G. pr. Midnight Clouds
G. cinereum Ballerina
G. himayalense Plenum
G. pr. Plenum Caeruleum

G. pr. Midnight Blue

G. macrorrhizum
G. farreri



G. pr. Double Jewel

G. nodosum Clos du Coudray

G. nodosum Whiteleaf

G. pr. Purple-haze

G. pr. Splish Splash
G. soboliferum
G. oxonianum Kathrine Adele




Fantastisk bok om Geranium

Fredag 3. august fikk jeg endelig satt meg ned for å bestille den nye boken "Storkenæb - Bogen om Geranium" som utkom tidligere i år. Jeg sendte en forespørsel til Forlaget Geranium, og kort tid etter fikk jeg en meget hyggelig melding fra forfatterinnen Birgitte Husted Bendtsen. Boken lå i postkassen min allerede onsdagen etter, og for en bok. Den overgikk alle mine forventninger. Det er en fantastisk bok med flotte, store og tydelige bilder, og mye informasjon, og den var lett å finne fram i. Jeg vil anbefale den på det varmeste til alle som samler på vinterherdige geranium eller ønsker å lære mer om dem.

Bokens forside.
Mange store og flotte bilder.

fredag 3. august 2012

Gjentagelse av hagetreff-suksess

17. juni var det tid for gjentagelse av hagetreff-suksessen fra mai. Denne gangen var det 3 hager som skulle besøkes fordelt på henholdsvis Geitanger, Sotra og Øygarden. Turen startet på Knappskog kai hvor alle de forventningsfulle hageentusiastene ble hentet av en båt med kurs for hagen min på Geitanger. Hagen min er først og fremst en naturtomt hvor en hver grop i bakken eller sprekk i fjellet er et potensielt sted for å plante blomster og trær. Denne dagen var det akeleiene som gjorde sitt beste med å vise seg fram. Senere på dagen gikk turen videre nordover på Sotra og Øygarden til to flotte hager. Her var det virkelig mye å la øynene fryde seg over. Det var kjekt å se hageprosjekter som var gjennomført, samt å høre om videre planlagte hageprosjekter. Mange planter skiftet eiere og ønskelister ble notert. Været var fantastisk og kvelden ble avsluttet med deilig mat, drikke og kjempehyggelig prat.

Tiden flyr når man har det kjekt

Planen var egentlig å skrive mange innlegg på bloggen min i sommer, men all ledig tid har gått med til hagearbeid og andre kjekke sommeraktiviteter. Jeg satser i hvert fall på at august blir en fin måned for blogging og oppsummering av sommerens hageaktiviteter :-).