søndag 18. januar 2015

Fana hagelag inviterer til hagelagstreff tirsdag 20. januar 2015

Fana kulturhus på Nesttun
Fana hagelag har gleden av å invitere til et spennende hagelagstreff i Fana kulturhus på Nesttun like utenfor Bergen sentrum tirsdag 20. januar kl. 19.00. Invitasjonen gjelder både dere som er medlem i hagelaget og alle dere andre som også er hageinteresserte, og som gjerne vil ha litt inspirerende påfyll sammen med andre hageglade mennesker.

Fana hagelag er så heldig å ha Nelson Garden som sponsor. Det vil derfor bli utdeling av frø til dere som kommer :-).

Temaet for kvelden er Hageplanlegging og Hagedesign, og det er hagearkitekt Silje Aksnes som driver Gimle planteskule i Norheimsund som kommer for å gi oss gode tips til hvordan vi kan lage ”Drømmehagen”.

Som vanlig blir det kaker og kaffe på inngangsbilletten (kr. 50,-). I tillegg blir det åresalg.

lørdag 17. januar 2015

Et kunstverk av en plante

Jeg har en plante som jeg bare må si noen ord om fordi jeg synes den er helt fantastisk dekorativ. Den heter Eryngium giganteum Miss Wilmott's Ghost' oppkalt etter den kjente engelske hagepersonligheten Ellen Wilmott (1858-1934). Planten har en fantastisk sølvaktig farge, og lyser i skumringen. Den blomstrer midt på sommeren, og setter masse frø. Jeg har bare hatt den en sesong, og jeg har hørt at den bare er 2 årig, så jeg må nok i gang med å så flere av disse.

Ikke godt å stikke seg på denne
Hver blomst gir rikelig med frø


søndag 11. januar 2015

Inspirational Gardens Through the Seasons - en vakker hagebok fra National Trust

Til hver jul "overrasker" jeg meg selv med hagebøker i julegave. Denne gangen fikk jeg to flotte bøker som jeg bestilte fra www.adlibris.com. Denne nettbokhandleren har et meget stort utvalg av hagebøker til en rimelig pris og kjapp levering. Ettersom jeg holder på å montere et drivhus så ønsket jeg meg en praktisk bok om drivhus. Jeg har allerede begge bøkene til Claus Dalby som er stappfull av flotte bilder av forskjellige drivhus, men jeg synes ikke at de inneholder så mye praktisk informasjon. Derfor bestilte jeg meg "Det frodige drivhuset" av Inger Palmstierna. Den er full av informasjon om valg av drivhus, reisverk, fundament, innredning, belysning og bruk av drivhuset hele året. Jeg er meget godt fornøyd med den.

I tillegg bestilte jeg en bok for bare fornøyelsen sin skyld, nemlig "Inspirational Gardens Through the Seasons" utgitt av National Trust i England. Jeg har allerede vært og besøkt flere av National Trust sine hager (se tidligere innlegg på bloggen min), og jeg har også flere bøker om disse hagene. Denne nye boken utgitt i 2014 tar oss med til mange hager og viser oss vakre og inspirerende bilder fra alle årstider. Kan virkelig anbefales.

 

lørdag 10. januar 2015

Mine nye juleroser

November og desember er tiden for å gå på julerosejakt på diverse hagesentre og blomsterbutikker. Det er mye av det samme som blir tilbudt i de forskjellige utsalgsstedene, men noen skiller seg ut ved å ha ekstra godt utvalg av juleroser. Hagesenteret Mesterhagen Fantoft mellom Bergen sentrum og Nesttun er et slikt sted. Jeg har kjøpt flere flotte juleroser der de siste årene.

Her ser dere 2 flotte juleroser som jeg kjøpte sent på høsten i fjor.

Helleborus Anna`s red. Stor og kraftig plante.

Helleborus Anna`s red. Usedvanlig store blomster.

Denne er merket med Helleborus orientales mix
Jeg var usedvanlig heldig med denne

Denne søte, lille Helleborus niger, som jeg fikk av en kollega, lyser også flott opp med sine helt hvite blomster og mørkegrønne blader.

Helleborus niger "Christmas Carol". En sunn og flott plante.

tirsdag 6. januar 2015

Kompostering er tingen

Jeg har lyst til å si noen ord om kompostering, noe jeg har fått mer og mer sansen for. Jeg har kaldkompostbinger både hjemme og på hyttetomten, og de er bortimot vedlikeholdsfrie. Her ser dere noen av kompostbingene som jeg har på hytta. Disse er laget av pallekarmer og har vært stappfulle av løv, barnåler og kvister. Haugene med hageavfall synker ganske raskt når kom komposteringsprosessen kommer i gang. Med noen ukers mellomrom vender jeg komposten med en greip for å slippe luft til. Da kravler det meitemark og diverse andre kryp rundt i komposten, og da er jeg skikkelig fornøyd. Av og til kommer det røyk opp av bingene når jeg graver i dem, og da er det fin temperatur i dem.

Her er fire av kompostbingene på hytta, og de fungerer veldig bra.