lørdag 30. april 2016

Planteloppemarked i Arboretet på Milde

Jeg ble medlem av Arboretets venner i januar i år, så nå hadde jeg endelig fått det dyttet jeg trengte for å komme meg ut på tur til et av de flotteste stedene i Bergens-området, nemlig Arboretet på Milde. Lørdag 30. april var det Planteloppemarked på Arboretet, og jeg hadde gledet meg i lang tid.

Jeg hadde satt meg grundig inn i plantelisten over planter som skulle være til salgs, og jeg hadde krysset ut flere Rhododendron, flere typer Sorbus (rognetrær), trepeon, hemlokk og bambus (til mannen i huset). Planen var at mannen min og jeg skulle gå en tur for å se på de storbladede Rhododendronene før vi skulle stille oss opp ved drivhuset hvor loppemarkedet skulle foregå.

Nedenfor ser dere litt av det flotte utvalget av Rhododendron som de har i Arboretet.

Undersiden av bladene på en Rhododendron bureavii
Rhododendron barbatum
Rhododendron suoilenhense
Rhododendron kesangiae





















Rhododendron rex
Rhododendron hodgsonii
Rhododendron rothschildii

Så var tiden inne for å stille seg i køen før Planteloppemarkedet skulle begynne. Det var allerede begynt å komme mennesker som gikk rundt for å se på godbitene, og som var i gang med å planlegge en strategi for å sikre seg dem.

Planteloppemarked ved drivhusene på Aboretet

Jeg var svært heldig med mine kjøp, og fikk tak i stort sett alt jeg ønsket meg. Det var en stor fordel at jeg hadde mannen med meg. Han kom med trillebår, så da var det bare å sette plantene oppe i den etter hvert. Nedenfor ser dere et lite utvalg av hageskattene som jeg fikk med meg hjem. Bildene av Rhododendronene som jeg kjøpte har jeg tatt etter at jeg plantet dem i hagen.

Rh. cerasinum "Cherry Brandy", 2011.1002
Rh. microgynum, 2009.1018
Rh. taliense, 2009.1009

Trepeon
Hemlokk



En flott Sorbus frutesens (rognetre)

Når jeg først var på Arboretet var jeg også innom administrasjonen for å kjøpe meg noen årganger av Årringen. Gjett om jeg var fornøyd :-)


Vi måtte selvsagt innom Blondehuset for å kjøpe nystekte vafler og kaffe. En perfekt avslutning på besøket i Arboretet.

Det koselige Blondehuset
Greit å ha en stor bil når man skal frakte en nærmere 4 meter lang bambus hjem

torsdag 28. april 2016

Grønne gaver til en hagegal jubilant

Det er aldri vanskelig å finne gaver til hagegale jubilanter, og jeg er intet unntak. Man må selvsagt være flink til å markedsføre sin ekstreme interesse for planter, busker og trær, slik at slekt og venner ikke er i tvil om hva slags type gaver som er å foretrekke.

I forrige innlegg skrev jeg om at jeg hadde kjøpt mine 5 første Rhodoer, men sannheten var det at det var min mann som var med å kjøpe de til meg. Jeg var bare der og pekte dem ut ;-). Han trodde at han da var kommet i havn med gaver til 50 årsdagen min, men da tok han litt feil.

Rett før bursdagen min i februar var vi på enda en tur, og denne gangen var det for å demontere 2 brukte drivhus på Askøy. Riktig nok har jeg et drivhus fra før av. Den har vært en slik suksess, at jeg ønsket meg et til, men min kjære mann var aldri i tvil om at jeg måtte ha 2 til; en til hjemme og en på hytta. Jeg kunne jo ikke motsi ham ;-).

Det største drivhuset (3,8 * 2,5) før demontering
Det minste drivhuset (2*2,5) før demontering
Så var det dagen før den store dagen, og jeg var på tur med mine supre kollegaer. Under en fantastisk middag vanket det taler og grønne gaver. Hva var det som gjemte seg i en stor eske som mine kollegaer hadde båret inn til bordet i restauranten. Jo det var en flott Rhododendron yakushimanum "Koishiro Wada" med flott indumentum.

Rhododendron yakushimanum "Koishiro Wada"
Ikke nok med det så fikk min mann og jeg invitasjon til å besøke "Flor og Fjære" utenfor Stavanger. Jeg har aldri vært der før, men det skal i følge dem som har vært der være et drømmested for slike som meg. Dessverre fikk vi ikke anledning til å dra dit, så derfor fikk jeg et gavekort hos Hageland i stedet, og den fikk virkelig bein å gå på. Flaks var det at det var 50% på både Rhododendron og bambus da jeg skulle bruke det, så jeg fikk mye for pengene.

En vakker, fylt Helleborus niger

Andre flotte gaver var enda et gavekort hos Hageland, ohh lykke! Dessuten fikk jeg en vakker, fylt julerose, en nydelig rosebusk og flere flotte buketter.

En flott Cream klaserose fra Mester Grønn

onsdag 27. april 2016

Blomstring i Italia i april

21.-24. april var jeg så heldig å bli invitert på tur til Piemonte i Italia sammen med jobben. Som alltid når jeg er ute på tur håper jeg på å komme over vakre hager, planter og trær på min vei, og fotoapparatet er stort sett alltid med. Nedenfor er et lite utvalg av hva jeg kom over.

Her tok jeg et bilde gjennom noen sprinkler i en port. En spennende bakgård med en oppstammet blåregn.

En vakker peon med meget store blomster
En blåregn som klatrer oppetter søylen























En bortgjemt hageflekk på en høyde

Blåregn vokser mange steder langs veien

Et vakkert sølvfarget tre